Informatie

Soorten bogen


  • Recurveboog -Een “gewone” boog, waarbij de latten van de boog in ongespannen toestand naar voren zijn gekruld. Bij deze bogen wordt vaak gebruik gemaakt van vizieren, stabilisatie en andere hulpmiddelen om zo nauwkeurig mogelijk te schieten.
  • Compoundboog - Dit is een "hightech" boog met katrollen zodat de pees bij geringere booglengte toch ver kan worden uitgetrokken. Vrijwel altijd is de constructie zodanig dat er tijdens het uitrekken een krachtmaximum (piek) gepasseerd wordt, waardoor de kracht die nodig is bij het richten tot 75% lager is dan de kracht die nodig is om de boog uit te trekken.
  • Longbow - Een traditionele houten boog die van oorsprong uit Engeland komt. Deze boog is meestal uit één stuk hout gemaakt en hier wordt op de traditionele manier (zonder enige hulp of richtmiddelen) mee geschoten.
  • Barebow - Is een (recurve)boog waarbij geen hulpmiddelen, zoals een vizier en stabilisatie wordt gebruikt. Met deze manier van schieten wordt er langs de pijl gekeken en zo op het doel gemikt.

Geschiedenis Boogschieten


De pijl en boog zijn in bijna alle culturen bekend. Al in het stenentijdperk werd de handboog gebruikt, zoals blijkt uit rotstekeningen in grotten.

De boog werd waarschijnlijk eerst voor de jacht gebruikt en later als een gevechtswapen.

Klassieke beschavingen als de oude Egeyptenaren, Grieken, Romeinen en de Chinezen hadden al enorm veel schutters in hun legers. Pijlen waren zeer destructief tegen grote menigten en het gebruik van schutters kon al snel leiden tot een overwinning.

In de middeleeuwen steeg de waarde van boogschieten op het slagveld gestaag. Ten tijde van de 100-jarige oorlog hadden de Engelsen het boogschieten te voet geperfectioneerd. Ze gebruikten een longbow. Schutters werden vanaf de kinderleeftijd getraind.

Na een periode van verval in de Napoleontische periode herleefde het handboogschieten via de sociëteiten van de elite. Het begin van handboogschieten als recreatieve sport.

In 1849 nodigt de pas gekroonde koning Willem III, zelf een fervent handboogschutter, de belangrijkste en voornaamste handboogschutterijen uit voor een tweedaagse wedstrijd op de Koninklijke domeinen van Paleis Het Loo. Na deze eerste landelijke schieterij volgde in 1851 een tweede. Maar de koning vond het te duur worden. De verenigingen moesten het zelf maar doen. Hij stelde wel per vereniging een zilveren medaille beschikbaar die de verenigingen onder hun eigen leden konden verschieten. De winnende schutter kreeg de titel ‘koning’, en de medaille.


Verschillende categorieën


In het boogschieten wordt er een onderscheid gemaakt zowel qua leeftijd als type boog. De categorieën in het boogschieten zijn als volgt:


  • Pupillen: tot en met het jaar dat men 12 wordt
  • Aspiranten: tot en met het jaar dat men 14 wordt
  • Cadetten: tot en met het jaar dat men 17 wordt
  • Junioren: tot en met het jaar dat men 20 wordt
  • Senioren: tot en met het jaar dat men 49 wordt
  • Masters: tot en met het jaar dat men 59 wordt
  • Veteranen: vanaf 59


Verschillende disciplines


  • 25 meter / 1 pijl - dit is een wedstrijdvorm die een ontzettend lange traditie kent in uitsluitend Nederland en België. In deze competitie worden per wedstrijd 25 pijlen verschoten op 25 meter afstand. En zoals de naam al zegt, slecht 1 pijl per ronde! Dit vereist dus opperste concentratie om het elke ronde voor 1 pijl helemaal goed te doen.
  • Indoorschieten: Dit gebeurt op 18 meter, afhankelijk van de wedstrijd schiet je 30 of 60 pijlen met eventueel eliminaties. (met 3 pijlen)
  • Field archery (Veldschieten) - Bij een veldwedstrijd schiet je meestal in een bosrijk en/of heuvelachtig gebied. Op een dag schiet je op 24 doelen telkens 3 pijlen. In tegenstelling tot indoor en outdoor is de maximaal te behalen score per pijl bij deze blazoenen 6 in plaats van 10.

    De afstanden varieren tussen de 5m en 60m.

  • 3D schieten - Bij 3D schieten schiet je ook in bosrijke omgevingen, zoals bij het veldschieten. Maar bij 3D schiet je niet op normale blazoenen, maar op levensechte modellen van dieren. Er zijn verschillende wedstrijdvormen in het 3D schieten, en afhankelijk van de regels varieert de puntentelling en schiet je slechts 1 of maximaal 3 pijlen per doel.